پاسداشت اخلاق در سپهر سیاسی |
تازه هاي خبر :
قانون عجیب سرویس بهداشتی در اسکاتلند
بزرگراه پارس آباد – سربند در خرداد ماه ۱۴۰۰ به بهره برداری میرسد
وضعیت کرونایی شهرستان پارس آباد مغان نیازمند توجه ویژه است/ ۷۰ درصد جامعه هدف منطقه غربالگری شدند
آغاز دومین جلسه رسیدگی به اتهامات رییس پیشین سازمان خصوصی سازی
مشکل تامین آب ناحیه صنعتی پارس آباد مرتفع میشود
شنبه ۳۰ فروردین ۰۴
پاسداشت اخلاق در سپهر سیاسی

در اندیشه سیاسی، تفکر غالب این است که رفتار سیاسی “اقتضایی” است: یعنی بر اساس اقتضا و شرایط زمانی و مکانی بایست رفتار کرد.
این تفکر شوربختانه مستعد این است که در شاکله ی آن، “حقانیت” به پای “مصلحت زمانی و مکانی” ذبح و قربانی شود، یعنی فرد سیاسی بر اساس اقتضا، منافع خویش را ارجح از حق و حقانیت دانسته، و بتواند از حقیقت به نفع خود و یا گروه خود، عدول کرده و حقانیت را نادیده گیرد؛ تقریبا بکاربست این آموزه و توصیه ی بدسگال ماکیاولی، که “هدف وسیله را توجیه می کند.”
اما باز در عالم سیاست،، یک نظریه ی ارزشی اخلاقی بنیادین وجود که “معدودی” از افراد بدان ملتزم اند که “الغایت لاتبرر الوسیله: هدف، وسیله را توجیه نمی کند.!” به دیگر سخن، نمی توان بخاطر رسیدن به هدف، به هر وسیله ای تمسک جست و حقانیت را نفی و انکار کرد! یعنی (اخلاق/تقوا) به ما نهیب می زند که ارجح تر از هر نوع سیاست و منافع ای هستند که بخواهیم این جوهره ی ارزشی را در این میان، به پای آنها ذبح کنیم؛ لذا بایست رعایت آنها-(اخلاق/تقوا) را اصل بنیادین رفتار سیاسی بدانیم. همو که علی نیز می گفت: “لولا التقی لکنت ادهی العرب! اگر تقوا نبود،سیاستمدارترین مرد عرب بودم!”
همان گونه که -(به تلخی)- آوردم، در سپهر سیاسی، کمتر کسی هست که این نوع التزام اخلاقی و ارزشی را در رفتارسیاسی خود رعایت کند،و اخلاق و تقوا و حقانیت را در رفتار و عمل سیاسی خود پاس بدارد!
امروز که دکتر مسعود پزشکیان(نائب رئیس مجلس شورای اسلامی)،مهمان نوروزی ما در خانه ی پدریمان در پارساباد مغان بود، به عینه در گفتگوهای مفصلی و بنیادینی که در حوزه ی سیاسی داشتیم، به وضوح دیدم که او قائل بر این مبانی اخلاقی و دینی است و از همین روست که مهر او، در دل عموم مردمانی که او را می شناسند به شدت و حدت هست. او کسی است که در عرصه ی سیاست،نخست حقانیت و تقوا را پاس می دارد.
این پاسداشت، البته که بسیار مبارک است.
امین جباری